Διακόσμηση παιδικού δωματίου ακολουθώντας τη μέθοδο Montessori

Διακόσμηση παιδικού δωματίου ακολουθώντας τη μέθοδο Montessori

Αλήθεια πώς είναι ένα δωμάτιο Montessori;  Τι είναι αυτό;

Το Montessori είναι

Εκπαίδευση: To Montessori είναι ένα είδος εκπαίδευσης. Η εκπαιδευτική μέθοδος ξεκίνησε από την παιδαγωγό Maria Montessori στις αρχές του 20ού αιώνα. Υπάρχουν σχολές Montessori για παιδιά που ξεκινούν από την ηλικία των 3 ετών και συνεχίζουν έως το γυμνάσιο. 

via

Zωή:  Το Montessori είναι ένας τρόπος ζωής έξω από μια τάξη. Το Montessori δεν ξεκινά και σταματά στις πόρτες της τάξης. Πολλές πτυχές του Montessori ισχύουν και για ένα σπίτι αλλά και για το πώς εσύ λειτουργείς ως γονέας. 

via

Όχι δεν είναι για να δημιουργήσεις μια αίθουσα διδασκαλίας στο σπίτι σου. Το σπίτι και το σχολείο μπορούν να διασυνδεθούν, αλλά δεν χρειάζεται να είναι ένα γιατί το σχολείο δεν είναι (και δεν πρέπει να είναι) το μόνο μέρος όπου τα παιδιά αναπτύσσουν την ανάπτυξη και τη γνώση τους.

via

Σεβασμός:  Το Montessori έχει βαθύ σεβασμό ως προς το παιδί. Υπάρχει βαθύς σεβασμός για το παιδί, το πρόσωπο του παιδιού, τις επιλογές του παιδιού, την ανεξαρτησία του παιδιού και τις ικανότητες του παιδιού.

via

Εκπαίδευση από τη γέννηση : Το Montessori είναι για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί , μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος Montessori, σε όλη της την ομορφιά.

 via

Αρχίζει όχι μόνο με ένα προσεκτικά προετοιμασμένο περιβάλλον, αλλά και με τη στάση ενός γονέα προς ένα μωρό.

via

Εργασία και παιχνίδι: Το Μontessori είναι δουλειά, αλλά είναι και παιχνίδι. Στο Montessori, οι εμπειρίες του παιδιού στο περιβάλλον του ονομάζονται “εργασία”. Αυτό δίνει περισσότερο σεβασμό στο παιδί αναγνωρίζοντας τα σημαντικά καθήκοντα που αναλαμβάνει. 

via

Προετοιμασμένο περιβάλλον : Το Montessori είναι για τη δημιουργία ενός προετοιμασμένου περιβάλλοντος. Ένα προετοιμασμένο περιβάλλον είναι ομαλό, όμορφο και επικεντρώνεται στο παιδί. 

via

Αυτό μπορεί να γίνει στο σπίτι ή σε μια τάξη. Ένα προετοιμασμένο περιβάλλον μπορεί να φανεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να δημιουργηθεί σε πολλούς διαφορετικούς προϋπολογισμούς.

 via

Συχνά περιλαμβάνει έπιπλα ιδανικά για το μέγεθος των παιδιών και προσεκτικά επιλεγμένα υλικά.

via

Επίσης το σπίτι και, φυσικά, το δωμάτιό των παιδιών πρέπει να σε προσκαλεί να μεγαλώσεις με αυτόνομο και ελεύθερο τρόπο

via

και να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα φυτά, την τέχνη, τη μουσική και τα βιβλία.

via

Πρακτικό : Το Montessori είναι πρακτικό. Υπάρχει μεγάλη έμφαση στο σπίτι και στην τάξη για πρακτικές δραστηριότητες από πολύ μικρή ηλικία. 

via

Ειρήνη:  Το Montessori είναι για την ειρήνη. Είναι για τη δημιουργία μιας γενιάς παιδιών που διαδίδουν την ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ειρήνη στις αίθουσες διδασκαλίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πίνακα ειρήνης για την επίλυση συγκρούσεων.

via

Ελευθερία:  Το Montessori είναι για την ελευθερία μέσα στα όρια είτε σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον είτε σε μια κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει την ελεύθερη κυκλοφορία, την ελευθερία επιλογής των δραστηριοτήτων του παιδιού, την ελευθερία να επαναλαμβάνεται η εργασία και την ελευθερία έναντι άλλων πτυχών της ζωής του παιδιού, καθώς προκύπτουν καταστάσεις.

via

Για όλους:  Το Montessori είναι για όλους και μπορεί να υλοποιηθεί με οποιοδήποτε προϋπολογισμό, σε οποιαδήποτε χώρα, σε οποιοδήποτε χώρο και με οποιοδήποτε παιδί. Δεν περιορίζεται σε ορισμένα κοινωνικοοικονομικά, φυλετικά ή θρησκευτικά περιβάλλοντα.

via

Και εδώ, σου έχω μερικές συμβουλές για το πώς να διακοσμήσεις ένα δωμάτιο Montessori για το παιδί σου, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω:

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του δωματίου Montessori είναι ότι το παιδί είναι πιο ελεύθερο να εξερευνήσει και να μάθει,

via

αφού τα πάντα είναι στη διάθεσή του .

 via

Τα παιχνίδια είναι στο έδαφος ή σε χαμηλά έπιπλα,

via

τα ρούχα είναι επίσης σε κοντινή απόσταση από το παιδί κρεμασμένα στο ύψος του,

via

έτσι ώστε να μπορεί να ντυθεί μόνο του,

via

και είναι πιο σύνηθες να υπάρχει ένα στρώμα απ ‘ευθείας στο πάτωμα παρά μία κούνια ή ένα κρεβάτι. Τα πάντα είναι τοποθετημένα στο χώρο με ασφάλεια για το παιδί έτσι ώστε να μπορεί να παίξει εκεί ήσυχα και να λύσει τις ανάγκες του ανάλογα με την ηλικία του.

via

Αντί λοιπόν για κρεβάτι, χρησιμοποίησε ένα στρώμα κατευθείαν στο πάτωμα, ώστε να αποκτήσει αυτονομία.

via

Άνετα χαλιά, πολύχρωμα ή με σχέδια, είναι πολύ σημαντικά σε αυτά τα δωμάτια και αποτελούν μέρος του παιχνιδιού και της εξερεύνησης.


via

Χρωμάτισε τους τοίχους με ζεστά και ουδέτερα χρώματα για να επιτύχεις ένα ήσυχο περιβάλλον και να προσφέρεις ένα γαλήνιο περιβάλλον στα μικρά παιδιά.

 via

Με τη μέθοδο Montessori, το παιδί θα πρέπει να μπορεί να περπατήσει ξυπόλυτο ελεύθερα, επομένως, σε ένα ιδανικό δωμάτιο, το πάτωμα πρέπει να είναι ζεστό και χωρίς εμπόδια.

via

Μην ξεχνάς ότι ένα δωμάτιο Montessori δεν πρέπει να είναι γεμάτο αντικείμενα.

via

Τα δωμάτια Montessori είναι συνήθως διαφανείς χώροι με φως (για να είναι φυσικοί). Μην γεμίζεις την παιδική κρεβατοκάμαρα με πάρα πολλά έπιπλα και παιχνίδια. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει το “less is more “. 

via

Ναι, είναι αλήθεια ότι μερικές φορές αυτό είναι αδύνατο. 

via

Μπορείς όμως να επωφεληθείς από το χώρο αποθήκευσης που θα πρέπει να έχει ένα παιδικό δωμάτιο.

via

Τοποθέτησε στους τοίχους φωτογραφίες, εικόνες και καθρέφτες, ώστε το παιδί να μπορεί να βλέπει, να παίζει και να αλληλεπιδρά με τα πάντα.

 via

Οι καθρέφτες βοηθούν επίσης το μωρό να αναγνωρίσει τη δική του εικόνα και να καταλάβει ότι αυτό και η μητέρα είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι.

via

Δεν είναι αισθητικό το ζήτημα, αλλά η διατήρηση της τάξης σε ένα δωμάτιο Montessori, επιτρέπει στο παιδί να εντοπίζει καλύτερα και να αποκτά σημεία αναφοράς. Ξέχασε τα πολλά αντικείμενα .

 via

Η διακόσμηση πρέπει να είναι μινιμαλιστική, ώστε το παιδί σου να μπορεί να αναπτύξει τη συγκέντρωση και να παίξει με ένα ή μερικά πράγματα τη φορά.

via

Για να το πετύχεις αυτό, μπορείς να έχεις σε εμφανή σημεία παιχνίδια που θα είναι διαθέσιμα στο μάτι και σε κοντινή απόσταση

via

και να αφήσεις τα υπόλοιπα αποθηκευμένα σε κουτιά ή καλάθια.

via

Τα παιχνίδια αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη και την εκμάθηση του παιδιού.

 via

Πρέπει πάντοτε να είναι στη διάθεσή τους

via

για να μπορούν να πειραματιστούν. 

via

Επέλεξε φυσικά και διδακτικά παιχνίδια που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

via

via

via

Το Montessori βασίζεται στην αυτοδιδασκαλία του μωρού, δηλαδή, ότι τα πράγματα είναι στη διάθεσή του, ώστε να μπορεί να τα παραλάβει, να τα αγγίξει και να πειραματιστεί.

via

Τα έπιπλα, τα παιχνίδια, τα ρούχα

via

και τα βιβλία

via

πρέπει να βρίσκονται στο ύψος και την απόσταση των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους.

 via

Με αυτό τον τρόπο μπορούν να είναι αυτόνομα χωρίς να εξαρτώνται από τους ενήλικες .

via

Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια. 

via

Για το φιλοσοφικό έργο του Montessori, το μωρό ή το παιδί πρέπει να είναι ελεύθερα και να μην φοβούνται να εξερευνήσουν. 

via

vΣύμφωνα με αυτή τη μεθοδολογία, δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα το οποίο μπορεί να βλάψει το παιδί. Απέφυγε έπιπλα με συρτάρια και αιχμηρά αντικείμενα που σπάνε, αφού τα χέρια είναι αυτά που μας κάνουν να εξερευνήσουμε τον κόσμο.

via

Για το πρώτο έτος του μωρού τα μοντεσσοριανά mobile είναι το πρώτο αντικείμενο που μπορείς να επιλέξεις γιατί ενθαρρύνουν τη συγκέντρωση, προσφέρουν στο μωρό εμπειρία πραγματικής, φυσικής κίνησης των αντικειμένων και το εκπαιδεύουν αισθητικά.

via

Βάλε το mobile 30 εκατοστά πάνω από το σημείο που βρίσκεται το μωρό και ανακάλυψε το ιδανικό εδώ.

via

Το Montessori είναι η πιο όμορφη προσθήκη στη ζωή μας και ελπίζω ότι μπορεί να είναι και για τη δική σου!

Share this post

Αφήστε μια απάντηση