Η σημασία του σωστού προσανατολισμού στο σχεδιασμό κατοικίας.

Η σημασία του σωστού προσανατολισμού στο σχεδιασμό κατοικίας.

kat προκάτ ιαπωνική εξοχική κατοικία http://spitikaidiakosmisi.gr/ Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων σε συνδυασμό με την αύξηση τιμής ρεύματος – πετρελαίου έχουν κάνει τους έλληνες να συνειδητοποιήσουν την σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας μέσω της ποιότητας της κατασκευής. Πολλοί φρόντισαν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους με προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης και της αντικατάστασης κουφωμάτων. Ωστόσο δυστυχώς οι περισσότεροι εξακολουθούν να αγνοούν η να μη δίνουν την πρέπουσα σημασία στον σχεδιασμό της κατοικίας τους από την αρχή με βάση τους κανόνες της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Βιοκλιματική αρχιτεκτονική.
Η ιδέα της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής δεν είναι τίποτα άλλο από σχεδιασμό  που προσφέρει ενεργειακή αυτονομία στο κτίριο με κατάλληλο προσανατολισμό και σωστή  εκμετάλλευση του χώρου (εσωτερική διαρρύθμιση και σωστή τοποθέτηση κτηρίου στο οικόπεδο, ηλιακή ακτινοβολία, ρεύματα αέρα) και την επιλογή κατάλληλων υλικών και τεχνολογιών.

Σήμερα θα αναφερθώ εκτενέστερα  στην σημασία του σωστού προσανατολισμού του κτηρίου, που είναι ο βασικότερος παράγοντας για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση των καιρικών συνθηκών προς όφελος του εσωτερικού κλίματος του κτιρίου. Οι γενικοί αυτοί κανόνες μπορούν να φανούν χρήσιμοι όσο κατά την ανέγερση καινούργιας κατοικίας τόσο κατά την αγορά της αλλά στην ανακαίνιση παλιάς.Ο σωστός προσανατολισμός.

sunpathΣτην Ελλάδα ο καλύτερος προσανατολισμός  είναι ο νότιος  και το καταλληλότερο σχήμα για την κατοικία είναι το επιμήκες κατά τον άξονα ανατολής-δύσης, διότι αυτό επιτρέπει η μεγαλύτερη επιφάνεια – όψη του κτιρίου να είναι στραμμένη προς το νότο για συλλογή της ηλιακής θερμότητας τους χειμερινούς μήνες. Αντίστοιχα και τα ανοίγματα στη νότια πλευρά πρέπει να είναι μεγαλύτερα. Σε συνδυασμό με το κατάλληλο πλάτος μαρκίζας η προεξοχής της στέγης τα μεγάλα ανοίγματα επιτρέπουν τον χαμηλό χειμερινό ήλιο να μπαίνει βαθειά μέσα στο χώρο, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες με τον ήλιο να βρίσκεται ψιλά κάτι τέτοιο αποτρέπεται.

Αντίθετα στη βόρεια πλευρά του κτιρίου πρέπει να υπάρχουν συμπαγείς τοίχοι και όσο το δυνατόν μικρότερα ανοίγματα. Λίγα μικρά ανοίγματα ωστόσο είναι καλό να υπάρχουν, γιατί επιτρέπουν τον φυσικό κλιματισμό  της κατοικίας με δημιουργία ρευμάτων αέρα. Επίσης η βορινή πλευρά καλό είναι να προστατεύεται από ψηλά – κατά προτίμηση αειθαλή δέντρα για να προστατεύεται από ψυχρούς βόρειους ανέμους.

Η δυτική και ανατολική πλευρά του σπιτιού δέχονται ίσα ποσά ηλιακής ακτινοβολίας, γι’ αυτό χρειάζεται ο σχεδιασμός της κατάλληλης σκίασης που θα επιτρέπει ή θα απαγορεύει την είσοδο θερμότητας, ανάλογα με την εποχή. Δυσμενέστερη ωστόσο θεωρείται η δυτική πλευρά επειδή υπερθερμαίνεται το καλοκαίρι από τον απογευματινό ήλιο σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία. Διάφοροι τρόποι προστασίας, όπως φύτευση φυλλοβόλων δένδρων στην δυτική πλευρά του κτιρίου βοηθάνε στην προστασία από τις ηλιακές ακτίνες το καλοκαίρι και αφήνουν το ήλιο να εισέλθει και να ζεστάνει το χώρο τους χειμερινούς μήνες.

solarsectioncopyΘέση των χώρων – διαρρύθμιση.

Η βορεινή πλευρά, παρόλο που είναι η ποιο κρύα προσφέρει τον ποιο ομοιόμορφο φωτισμό χωρίς άμεσες ηλιακές ακτίνες. Στην βορεινή πλευρά μπορούν να τοποθετούνται αποθήκες, κελάρια, χώροι θέρμανσης και άλλοι βοηθητικοί χώροι αλλά και κουζίνα – μαγειρείο και βιβλιοθήκη.

Η ανατολική πλευρά είναι ιδανική για την τοποθέτηση υπνοδωματίων. Προσφέρει ηλιασμό τις πρωινές ώρες ενώ μένει δροσερή από το μεσημέρι και μετά.

Στην νότια πλευρά επιλέγονται να τοποθετούνται χώροι όπου οι κάτοικοι παραμένουν τις περισσότερες ώρες τις ημέρας, όπως τα καθιστικά  αλλά και παιδικά δωμάτια.

dsc027277floros.2014.06.08,9 (1)Τα περισσότερα στοιχεία του βιοκλιματικού σχεδιασμού τα συναντάμε και  στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, που η διαρρύθμισή τους αποτελεί πυγή μελετών και έμπνευσης. Αναλυτικά θα τα δούμε σε κάποιο άλλο πόστ.

Ελίνα

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *