Διακόσμηση:Κουρτίνες

Διακόσμηση:Κουρτίνες

Ένα όμορφο δωμάτιο με λάθος κρεμασμένες κουρτίνες, είναι σαν μια όμορφη κοπέλα που φοράει ένα υπερβολικά μικρό ή μεγάλο παντελόνι.  Τα ρούχα, που έχουν κακή εφαρμογή στο σώμα μας το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν κολακεύουν και το μόνο που μας κάνουν, είναι να νιώθουμε άβολα. Άλλωστε η σχεδιάστρια μόδας Mary Quant, δεν είπε τυχαία ότι “Η μοδάτη γυναίκα φοράει τα ρούχα, δεν τη φοράνε”…

via

 Έτσι λοιπόν όπως ένα ρούχο που «κάθεται» καλά πάνω μας τονίζει τα καλύτερα σημεία και κρύβει τα λιγότερο καλά σημεία του σώματός μας, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τις κουρτίνες.

via

Οι κουρτίνες δίνουν στυλ, φως και μας προστατεύουν από τα αδιάκριτα βλέμματα

via

αλλά αν δεν τοποθετηθούν σωστά μπορεί να πετύχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

via

Σήμερα λοιπόν θα δούμε πως να τους δώσεις την προσοχή που τους αξίζει.

via

Θα ξεκινήσω με το ύψος ή αλλιώς μήκος της κουρτίνας, που αφορά την απόσταση από την κορυφή του κουρτινόξυλου

via

via

μέχρι το στρίφωμα της. 

via

Ανάλογα πάντα με το ύψος του χώρου σου τοποθετείς καταρχήν το κουρτινόξυλο. Όσο πιο ψηλά βάλεις το κουρτινόξυλο, τόσο πιο ψηλός θα φανεί ο χώρος σου. Οι ψηλές κουρτίνες εκτός του ότι δίνουν ύψος, κολακεύουν τον χώρο και ταιριάζουν ακόμη και σε στενά, ψηλά ανοίγματα. Belgian Linen Cross Weave Drapery

via

Τοποθέτησε τη βέργα 15-20 εκ. επάνω από το κούφωμα, για να βοηθήσεις την οροφή σου να φανεί όσο το δυνατόν ψηλότερη.

via

Αν τώρα ο χώρος σου είναι χαμηλοτάβανος, πιάσε την κουρτίνα να ξεκινά από το ταβάνι και μην κάνεις εμφανές το κουρτινόξυλο, επιλέγοντας τρέσα με αυτάκι για να κρύβεται ο σιδηρόδρομος.

via

Όσο για το μήκος προσπάθησε να διαλέξεις το κατάλληλο μήκος που να κολακεύει καλύτερα τον δικό σου χώρο.

via

 • Λιγότερο από 2,5εκ πάνω από το δάπεδο.

via

Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για σένα αν θέλεις οι κουρτίνες σου να μην αγγίζουν το πάτωμα.

 • Το φιλίBelgian Brushed Linen Cotton Drapery

via

Μόλις και μετά βίας αγγίζει το πάτωμα. Heavyweight Bottom Border Drapery

via

Αυτός είναι και ο τρόπος που προτιμώ, αλλά και ο δυσκολότερος γιατί θα πρέπει να μετρήσεις με ακρίβεια από τη ράβδο (και φροντίζοντας να συμπεριλάβεις στις μετρήσεις σου τους κρίκους  κλπ.)

 • Κυματιστό τελείωμαWashed Belgian Linen Drapery

via

Αυτός ο τρόπος ραφής κάνει ακριβώς αυτό, κύματα σε όλο το πάτωμα. Heathered Wool Drapery

via

Είναι καλύτερος αν θέλεις να δώσεις στο χώρο σου μια ρομαντική ή πιο θηλυκή, αλλά και ευρωπαϊκή αίσθηση. Επέλεξε ύφασμα πολύ υψηλής ποιότητας (λινό, βελούδο)

via

που κάνει περισσότερα κύματα και έχει υπέροχο αποτέλεσμα.Vintage Velvet Drapery

via

Όσο σημαντικό είναι το ύψος μιας κουρτίνας, τόσο σημαντικό είναι και το πλάτος. Για να πάρεις σωστά το πλάτος του υφάσματος που χρειάζεσαι, μέτρησε το πλάτος του παραθύρου και πολλαπλασίασε επί 2-2,50-3 ανάλογα με το πόσο πυκνή την θέλεις. Στη συνέχεια, διαιρείς με το πλάτος του υφάσματος και τώρα ξέρεις ακριβώς το πανί που χρειάζεσαι.

via

Για να ψηλώσεις ένα κούφωμα βάλε το κουρτινόξυλο 35-40εκ. πιο ψηλά από το κούφωμα,

via

ενώ για να “μεγαλώσεις” οπτικά ένα παράθυρο,  

via

μεγάλωσε το κουρτινόξυλο κατά 30 cm ανά πλευρά και χρησιμοποίησε αρκετό ύφασμα για να καλύψεις αυτό το χώρο, όταν οι κουρτίνες είναι ανοιχτές. Θα φανεί ότι το παράθυρό σου είναι 60 εκατοστά μεγαλύτερο!

via

Αν τώρα έχεις μεγάλα ανοίγματα σε πλάτος,προτίμησε ρόμαν

via

ή ρολοκουρτίνες 

via

και αν έχεις παράθυρο που από κάτω δεν έχει για παράδειγμα πάγκο κουζίνας ή κάτι άλλο, προτίμησε πάλι ρόμαν, στόρια κλπ. και με τίποτα κοντές κουρτίνες.A Traveller’s Home by Annabell Kutucu via Behance:

via

Ο τύπος και ο προσανατολισμός του κουφώματος σε κάθε δωμάτιο, είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή κουρτίνας.inredning, visningslägenhet, jm, hay, normann copenhagen, ikea, afroart, by rydéns, växter i ampel, vardagsrum

via

Κράτησε την αναλογία του ποσού των υφασμάτων που θα χρειαστείς και το μήκος του παραθύρου/μπαλκονόπορτας και σκέψου πόσο ήλιο χρειάζεσαι έτσι ώστε να επιλέξεις ανάλογα χοντρές κουρτίνες ή πιο διάφανες.Master bedroom, inredning, sovrum, mysig bäddning, linne, väggfärg, moodhouse interiör

via

Σε μεγάλα ανοίγματα, επέλεξε διπλές κουρτίνες (και διπλό κουρτινόξυλο) με πιο ελαφριά υφάσματα εξωτερικά (προς το παράθυρο)Una cortina para cada ventana · ElMueble.com · Escuela deco:

via

για να εξασφαλίσεις ελαφρότητα και ένα παχύτερο ύφασμα για το κλείσιμο, και τη ρύθμιση του φωτός.#bedroom décor, beds, headboards, four poster, canopy, tufted, wooden, classical, contemporary bedroom, nightstand, walls, flooring, rugs, lamps, ceiling, window treatments, murals, art, lighting, mattress, bed linens, home décor, #interiordesign bedspreads, platform beds, leather, wooden beds, sofabed:

via

Επίσης στο υπνοδωμάτιο και στο σαλόνι, 12 buenas ideas para renovar el salón · ElMueble.com · Salones:

via

όπου μερικές φορές χρειάζεται το σκοτάδι για να ξεκουραστείς ή να παρακολουθήσεις μια ταινία επέλεξε διπλές κουρτίνες.LOOOOOOOOOOOOOOOOOVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10 expertos nos ayudan a decorar el salón · ElMueble.com · Salones:

via

 • Για χώρους με χαμηλό φωτισμό η ιδανική επιλογή είναι οι διαφάνειεςGravity Home, Photography by Jeltje fotografie for VT Wonen:

via

και φυσικά τα λευκά υφάσματα.

 • Για μικρούς χώρους επέλεξε για τα παράθυρα στόρια/scandinavian dining room with linen blind ada and ina:

via

ρόμαν ή ρολοκουρτίνες και επέλεξε ημι-διαφανή υφάσματα.

Αν το σπίτι σου είναι μικρό, μη διστάσεις να επιλέξεις κουρτίνες για διαχωριστικό,

via

αφού έχουν το εξής πλεονέκτημα: δεν πιάνουν χώρο! 

via

Επίσης μπορείς εύκολα να δώσεις στιλ στην κρεβατοκάμαρα σου. αλλά και στο παιδικό δωμάτιο,LOVE this alcove with the soft taupe floral WP and simple lace curtain for privacy: http://juliasvitadrommar.blogspot.com/:

via

ως διαχωριστικό ή τοποθετώντας κουνουπιέρα σε μορφή κουρτίνας στο κρεβάτι σουA serene home in neutrals and dusty hues.:

via

επιλέγοντας πάντα απαλά και λεπτά υφάσματα σε παλ αποχρώσεις.

 • Στο δωμάτιο των παιδιών Scandinavian Home in Biarritz With Bohemian Touch:

via

προτίμησε φρέσκα βαμβακερά υφάσματα σε έντονα χρώματα ή με παιδικά μοτίβα.

 • To κατάλληλο κουρτινόξυλο

via

Για να βρεις το μήκος που χρειάζεσαι πρόσθεσε στο καθαρό πλάτος του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας 15-20 εκατοστά σε κάθε πλευρά. Στο καθιστικό και στο υπνοδωμάτιο, όπου συνήθως μπαίνουν διπλές ή βαριές κουρτίνες, χρησιμοποίησε κουρτινόξυλο από σκληρό μέταλλο (π.χ. αλουμίνιο), ώστε να αντέξει το βάρος. Αν θέλεις να κρεμάσεις διπλές κουρτίνες, αγόρασε διπλές βέργες. Στην αγορά θα βρεις τα πάντα, από απλά ξύλινα μέχρι “ειδικά” κουρτινόξυλα που θα στολίσουν το χώρο σου. Φυσικά μη ξεχνάς πως αντί για κουρτινόξυλο μπορείς να χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε άλλο όπως κλαδιά, σχοινιά και άλλα πολλά,που να είναι συνδυασμένα πάντα με το γενικό ύφος του χώρου.

 • ΤΥΠΟΙ ΡΑΦΩΝ

via

(Γαλλική πιέτα με δυο πτυχώσεις)

Επειδή η κουρτίνα στο χώρο δεν πρέπει να είναι μόνο διακοσμητική αλλά και λειτουργική,

(Γαλλική πιέτα με τρεις πτυχώσεις)

via

καλό είναι πριν επιλέξεις τον τύπο ραφής,

via

να έχεις μετρήσει το μέγεθος του παραθύρου και να έχεις καταλήξει στο στυλ που θέλεις να δώσεις στο χώρο σου.

via

(Τα  trucks είναι ιδανικά για κουρτίνες που ανοίγουν συχνά. Σε μοντέρνο στυλ, έχουν τεράστια γκάμα σχεδίων,σχημάτων και χρωμάτων.)

Πολλοί τύποι ραφής γίνονται εύκολα με έτοιμες τρέσες και η επιλογή της τρέσαςThere are so many Drapery Headings choices. Form often follows function. www.maryettadesigns.com:

via

μπορεί να επηρεαστεί από το πλάτος του υφάσματος.

 • Ιδέες για τη ρύθμιση του φωτός

1. Προσανατολισμού
Σε παράθυρα προς το βορρά, ένας προσανατολισμός με λιγότερο φως της ημέρας, προτίμησε να χρησιμοποιήσεις κουρτίνες σε ζεστά χρώματα (ώχρα, λευκό, εκρού,γκρι), τα οποία πολλαπλασιάζουν το φως και τη ζεστασιά. Οι χοντρές κουρτίνες σε βορινό δωμάτιο το μονώνουν το χειμώνα, ενώ οι ελαφριές αφήνουν το φως και το δροσερό αέρα να περνούν το καλοκαίρι.

via

Ένα ανατολικό δωμάτιο επειδή δέχεται αρκετό ήλιο όλο το χρόνο, το χειμώνα είναι πιο ζεστό, οπότε δεν χρειάζεται απαραίτητα βαριές κουρτίνες, αλλά διπλές για μόνωση. Το καλοκαίρι έχει ανάγκη από σκιά, που μπορείς να του δώσεις με πλαϊνές κουρτίνες ή ένα στόρι.

2. Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

via

Ιδανική λύση για χώρους που απαιτείται πλήρη συσκότιση και ιδιωτικότητα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, αποτελούν τα Black-out υφάσματα που σήμερα διατίθενται σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων, καθώς και σε ποικιλία μοντέρνων αποχρώσεων, ώστε να δίνουν την απόλυτη χρωματική αρμονία σε κάθε χώρο

 • Υφάσματα με ωραίο διακοσμητικό αποτέλεσμα

1. Τα άγρια Μεταξωτά
Γυαλιστερό φινίρισμα, ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, ιδανικό για ρομαντικό αποτέλεσμα.

Συνδύασε το με βαμβάκι για να κερδίσεις περισσότερο φως.

2. οργάντζες Silk Organza Drapery

via
Τούλι και γάζες μας δείχνουν τον δρόμο προς το φως που αντανακλά τη λάμψη τους.

3. Λινό/λινάτσα

Open Weave Burlap Drapery

via

Βάζουν μια φυσική, δροσερή νότα στο χώρο αν και το λινό τσαλακώνεται εύκολα.

4.Βελούδο Perennials® Velvet Drapery - French Pleat

via

 Έχει πολύ απαλή υφή, «πέφτει» τέλεια και προσφέρει άριστη μόνωση από το κρύο και το φως, επέλεξε το για χειμωνιάτικες κουρτίνες.

5.Βαμβακερό Brushed Cotton Twill Drapery

via

Οικονομικό, ανθεκτικό, απορροφά μέχρι 20% υγρασία χωρίς να δίνει την αίσθηση ότι είναι υγρό, ράβεται εύκολα, δεν «μπαίνει» σημαντικά στο πλύσιμο και, όταν περιέχει και συνθετικό, δεν ξεθωριάζει. Χρησιμοποίησε το όλες τις εποχές του χρόνου.
 • Εάν χρησιμοποιήσεις μόνο λεπτή κουρτίνα σε ένα ή δύο φύλλα μπορείς να επιλέξεις όποιο ύφασμα θέλεις είτε μονόχρωμο (γάζα, οργαντίνα, βουάλ, λινή κ.λπ.),είτε με σχέδια( ριγέ, με λουλούδια και παραστάσεις).
 • Ριντό: 

via

Οι κουρτίνες που πλαισιώνουν τις  λεπτές εσωτερικές κουρτίνες,τα λεγόμενα ριντό, έχουν εκτός από διακοσμητικό ρόλο και χρηστικό. Από ύφασμα βαμβακερό, λινό κλπ. και με επένδυση (ντουμπλαρισμένα ριντό με φόδρα ή μουτόν) για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, τα ριντό βοηθούν και στην ηχομόνωση ενώ αν επιλέξεις black out, έχεις πλήρη συσκότιση του χώρου σου.master bedroom, jm, visningslägenhet, sovrum, bäddning, afroart, hm home, Bloomingville, Eos, Fjäderlampa, fondvägg, granit

via

Για μοντέρνο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα προτίμησε τη ραφή με τρουκς.

 • Ρόμαν: Belgian Heavyweight Textured Linen Flat Roman Shade

via

Ο μηχανισμός ανύψωσης κουρτινών με αναδίπλωση ονομάζεται διαφορετικά και κουρτίνα ”πακέτο”. Διαθέτει μηχανισμό που μαζεύει το ύφασμα προς τα πάνω σχηματίζοντας όμορφες πιέτες. Χρησιμοποιούνται και εφαρμόζονται όλα τα υφάσματα κάθε τύπου, ποιότητας και χρωμάτων και ράβονται με χιλιάδες τρόπους.

 • Ρόλερ:

via

Διακριτικές μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν στον τοίχο ή στο ταβάνι. Χάρη στο μικρό τους μέγεθος και στον διακριτικό τους σχεδιασμό, οι κασετίνες τους τοποθετούνται σε δωμάτια όλων των σχημάτων και μεγεθών.Επέλεξε αυτό το είδος κουρτίνας αν σου αρέσουν οι λιτές γραμμές.

 • Στόρια:Τα βενέτικα στόρια διαχωρίζονται σε στόρια αλουμινίου,ξύλινα στόρια,δερμάτινα στόρια και στόρια από ύφασμα. Είναι ιδανικά για επαγγελματικούς χώρους ενώ τα ξύλινα στόρια

via

τονίζουν το στυλ κάθε δωματίου στο σπίτι.

 • Panels:Tipos de Cortinas!!! Modernas e Aconchegantes!:

via

Τα συστήματα σκίασης πάνελ με υφασμάτινα φύλλα επάλληλης κίνησης, για σκίαση, συσκότιση, διαχωριστικά χώρου και παραβάν είναι ιδανικά για όλους τους χώρους είτε είναι κατοικίες είτε είναι επαγγελματικοί χώροι.

Ο τόνος που θα επιλέξεις για τους τοίχους και τα υφάσματα επιπλώσεων, μαξιλάρια και χαλιά, θα ορίσει και τον κυρίαρχο τόνο που θα είναι ο κατάλληλος για τις κουρτίνες σου.

via

Εάν διστάζεις και δεν ξέρεις ποιον να επιλέξεις, προτίμησε ουδέτερα χρώματα που δεν αποτυγχάνουν ποτέ.

 

 

 

 

 

Share this post

Αφήστε μια απάντηση