Ο φωτισμός στο βρεφικό-παιδικό δωμάτιο

Ο φωτισμός στο βρεφικό-παιδικό δωμάτιο

Καλημέρα! Πρόσφατα η καλή μου φίλη Δήμητρα με ρώτησε “τι φωτιστικό να διαλέξω για το παιδικό δωμάτιο του μικρού μου;” και έτσι σήμερα γράφω αυτό το post…  Ο μικρός της είναι μόλις έξι μηνών αλλά αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου όταν πρόκειται για το φωτισμό του βρεφικού-παιδικού δωματίου είναι η ευελιξία κι αυτό γιατί κάθε χρόνο τα παιδιά μας αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουν τα δωμάτιά τους. Τα πρώτα χρόνια της ζωής τους χαρακτηρίζονται από τον ύπνο και το παιχνίδι και καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, πρέπει να διαβάζουν, να κάνουν τις σχολικές εργασίες τους, να καλούν τους φίλους τους και ίσως να χρησιμοποιούν τα δωμάτιά τους για τα ενδιαφέροντα τους όπως για παράδειγμα για στούντιο μουσικής στο σπίτι.

Ο φωτισμός στο βρεφικό-παιδικό δωμάτιο είναι σημαντική υπόθεση και ανεξάρτητα από την ηλικία, περιλαμβάνει σε ιδανικές συνθήκες, αρκετά σενάρια. Στο βρεφικό δωμάτιο όσο πιο νωρίς και όσο πιο ξεκάθαρο γίνει πως την ημέρα υπάρχει φως και τη νύχτα σκοτάδι, τόσο πιο προσαρμοστικό θα γίνει το παιδί σε θέματα ύπνου, παιχνιδιού, επικοινωνίας κλπ. Αλλά δεν είναι μόνο η μέρα και η νύχτα που πρέπει να απασχολούν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι και οι ώρες της χαλάρωσης. Ο έλεγχος, δηλαδή, του φωτισμού κατά τις μεσημεριανές ώρες. Αν μετά από το φαγητό του, εξασφαλίσεις ένα ήσυχο και ολιγόφωτο περιβάλλον, το παιδί παίρνει ένα μήνυμα χαλάρωσης και ξεκούρασης. Σημαντικό πρωταρχικό ρόλο παίζει ο φυσικός φωτισμός με εξωτερική σκίαση (τέντες – παντζούρια). Τα παιδικά δωμάτια πρέπει να φωτίζονται ομοιόμορφα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, με δυνατότητα προσαρμογής του τεχνητού φωτός ανάλογα με το διαθέσιμο φυσικό φως. Ο σωστός φωτισμός οροφής πρέπει επίσης να δημιουργεί ευχάριστη διάθεση και ατμόσφαιρα, ενθαρρύνοντας το παιχνίδι και παρέχοντας κίνητρα στα παιδιά να ολοκληρώσουν αργότερα τις σχολικές τους εργασίες. MagadascarΘα χρειαστείς λοιπόν ένα κεντρικό φωτιστικό με αρκετό φως που θα μπορεί να ελέγχεται η στάθμη του (με ρεοστάτη ή διπλό διακόπτη) για να κινείσαι άνετα όλη την διάρκεια της ημέρας φροντίζοντας το παιδί αλλά και τον χώρο του 
ενώ για την νύχτα είναι απαραίτητο ένα διακριτικό (επιτόπιο) φωτισμό με επιτραπέζιες ή επιδαπέδιες λάμπες ή φωτιστικά τοίχου (απλίκες), σε σημεία που χρησιμοποιούνται περισσότερο, ώστε να δημιουργεί ατμόσφαιρα χαλάρωσης αλλά και ένα φως ασφαλείας ένα φωτιστικό τοίχου, επιδαπέδιο ή επιτραπέζιο με πολύ μικρή ένταση, που θα λειτουργεί ως φως νυκτός για ψυχολογική διάθεση και κίνηση όταν οι υπόλοιποι κοιμούνται.
Αν το παιδί δεν κοιμάται σε απόλυτο σκοτάδι, υπάρχουν κατάλληλα μικρά φωτάκια που μπορούν να μπουν στο δωμάτιο έτσι ώστε και να μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια αλλά και εσύ να μην χρειάζεται να ανάψεις ένα δυνατό φως αν ξυπνήσει το παιδί τη νύχτα. Rainbow MR16Για το φωτισμό τονισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί κρυφός φωτισμός ραφιών και ντουλαπιών, όπως τα χωνευτά φωτιστικά τύπου σποτ ή φωτιστικά κάτω από τα ράφια. LED DECOΤα φωτιστικά πρέπει να τοποθετηθούν έτσι, ώστε τα παιδιά να μην ενοχλούνται από τη θάμβωση όταν παίζουν ή εργάζονται. Για να επιτύχεις κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να εξετάσεις με προσοχή το οπτικό πεδίο των παιδιών.OSRAM DULUX TABLE EL WITH BASE Για τους μαθητές είναι σημαντική η δημιουργία της σωστής ατμόσφαιρας στην οποία θα κάνουν τις σχολικές τους εργασίες στο σπίτι. Τα ρυθμιζόμενα φωτιστικά γραφείου με λαμπερές πηγές φωτός χωρίς θάμβωση βοηθούν τα παιδιά να συγκεντρωθούν στην εργασία τους. Τα φωτιστικά γραφείου είναι σημαντικό να τοποθετούνται έτσι, ώστε να μην υπάρχουν ενοχλητικές αντανακλάσεις. Αυτό εξαρτάται πάντα από το οπτικό πεδίο του παιδιού.

MuraninaRedΕπειδή τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και τα γούστα αλλάζουν πολύ συχνά, σου συνιστώ ναι μεν φωτισμό που είναι κατασκευασμένος για το παιδικό δωμάτιο αλλά ο σχεδιασμός του να είναι κάπως πιο… διαχρονικός και ουδέτερος, κατάλληλος και για μεγαλύτερες ηλικίες.ΠΟΡΤΑΤΙΦ (Murano) - ΔιάφανοKids

Έτσι λοιπόν ο έμμεσος φωτισμός χωρίς θάμβωση δημιουργεί ευχάριστη ατμόσφαιρα που χαλαρώνει τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, βοηθώντας τα να κοιμηθούν. Αργότερα, ο ανανεωμένος φωτισμός υποβάθρου βοηθά τα παιδιά να συγκεντρωθούν στις σχολικές εργασίες τους. Οι κινητές πηγές φωτός επιτρέπουν τη μετακίνηση του φωτισμού στα σημεία που χρειάζεται, όταν οι έφηβοι ξεκινούν να μετατρέπουν τα δωμάτιά τους σε μίνι διαμερίσματα. Και, όπως ακριβώς οι διαθέσεις των παιδιών αλλάζουν κάθε ημέρα ή κάθε χρόνο, ο φωτισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έκφραση μιας μεγάλης γκάμας διαθέσεων – με ενσωματωμένα φωτιστικά στα έπιπλα ή με ανεξάρτητα φωτιστικά σε διαφορετικά χρώματα και ευχάριστους λευκούς τόνους.

Tips

Γενικός φωτισμός για παιδικό δωμάτιο, περίπου 15τμ

  • φωτιστικό κρεμαστό από πλεξιγκλάς ή υφασμάτινο περίπου 100W – 120W ή πλαφονιέρα 120W.
  • Φωτιστικό επιτραπέζιο γραφείου: πορτατίφ με ηλεκτρονικό λαμπτήρα (προσοχή κυκλοφορούν και πολύ κακής ποιότητας!)
  • επιτραπέζιο κομοδίνου: πορτατίφ με αμπαζούρ, έντασης 40W.
  • φως νυκτός: φωτιστικό με τεχνολογίας led.
  • Χρησιμοποίησε λάμπες οικονομίας στα φωτιστικά που ανάβουν για πολύ ώρα.

Εάν επιθυμείς να εναλλάσσεις την ένταση του φωτισμού αλλά να έχεις και οικονομία, οφείλεις να το επισημάνεις στο κατάστημα φωτιστικών. Υπάρχουν φωτιστικά με ηλεκτρονικούς λαμπτήρες (οικονομίας) που ντιμάρονται αλλά δεν ισχύει αυτό για όλα τα φωτιστικά.

Αύξησε τον υπάρχοντα φωτισμό με τις πρίζες που υπάρχουν. Ειδικά τα φωτιστικά δαπέδου μπορούν να αποτελέσουν ισχυρές πηγές φωτισμού ενώ παράλληλα κυκλοφορούν και με ενσωματωμένο ρεοστάτη.

Η θερμοκρασία χρώματος είναι ένα χαρακτηριστικό που συναντάμε στους λαμπτήρες. Αναφέρεται στο χρώμα που εκπέμπεται από το άναμμα της λάμπας και διαβαθμίζεται από το θερμό (κίτρινο) χρώμα έως το ψυχρό (μπλε/ λευκό). Αναζήτησε κάτι μεταξύ των δύο άκρων.

Ως φως νυκτός- ασφαλείας, εκτός από τα γνωστά φωτάκια με το φις (προσοχή στην ποιότητά τους !), μια πολύ καλή λύση αποτελούν τα led. Είναι ό,τι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί, υπάρχει τεράστια ποικιλία φωτιστικών αυτής της τεχνολογίας, είναι οικονομικά και ασφαλή.

Προσοχή μεγάλη χρειάζονται και τα φωτιστικά με λαμπτήρες υψηλής θερμοκρασίας (αλογόνου). Καλό είναι να μη βρίσκονται σε φωτιστικά εδάφους ή πορτατίφ, ειδικά εάν δεν έχουν το κατάλληλο πυρίμαχο γυαλί προστασίας της λάμπας.

Επίσης πρόσεξε κατά την αγορά σου τα προϊόντα να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και να έχουν π.χ. το σήμα CE (Το σήµα CE συµβολίζει τη συµµόρφωση του προϊόντος προς τις κοινοτικές απαιτήσεις, που επιβάλλονται στον κατασκευαστή.)


Δες εδώ κάποια από τα φωτιστικά που βρήκα online


από wayfair

Zig-Zag Pattern 1 Light Drum Pendant

Farfalla 5 Light ChandelierCarriage 5 Light Chandelier with Plain Shade / Sash

Aeroplani 5 Light Chandelier


από laylagrayce

Kid's Pendant Lighting, Children's Light Fixtures & Ceiling LightingWorlds Away Star Clear X-Large Chandelier WAACS112Worlds Away Venus Capiz Pendant WAVENUS

Arteriors Jamienne Table Lamp AR17059588Worlds Away Venus Natural Table Lamp WAVENUSNLRo Sham Beaux Katy Wall Sconce RSBKATYSCB


από:viofann


από: irabebe


από toys

Λαμπάκια Διακόσμησης led 20τεμ.


από: http://www.fotistika-epipla.gr/products/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=1&category_id=31&page=shop.browse&limit=50&limitstart=50


via http://www.lovebaby.gr/ , http://www.osram.gr/

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *