ΠΑΙΔΙΚΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΠΑΙΔΙΚΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι σχολικές μέρες επέστρεψαν, πράγμα που σημαίνει ότι και οι γονείς επιστρέφουν επίσης στην καθημερινή τους ρουτίνα.Αυτό όμως που αποτελεί γεγονός είναι ότι ο κάθε γονέας θέλει να προετοιμάσει ακόμη και τα μικρά νήπια για το επόμενο σχολικό έτος και ένας παραγωγικός χώρος μελέτης δεν αποτελεί εξαίρεση!

via

via

Βοηθώντας τα να οργανωθούν μπορεί ο καθένας από εμάς να βάλει τα παιδιά όλων των ηλικιών στη σωστή πορεία και σίγουρα σε μια επιτυχημένη σχολική χρονιά. Η δημιουργία ενός χώρου που εμπνέει και είναι ελεύθερος από περισπασμούς είναι πάντα ένα καλό μέρος για να ξεκινήσεις

via

και δεν βλάπτει να δημιουργήσεις ένα χώρο που θα σκέφτονται ότι είναι όμορφος και θα θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν χωρίς γκρίνιες και κλάματα!Εδώ σου έχω μερικές ιδέες για το πώς να δημιουργήσεις τον ιδανικό χώρο μελέτης που τόσο εσύ όσο και τα παιδιά σου θα αγαπήσετε!

 

Επιλογή χώρου για ένα γραφείο

Η συγκέντρωση πρέπει να ενθαρρύνεται από μικρή ηλικία.

via

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να έχεις στο δωμάτιο του παιδιού μια γωνία αφιερωμένη στη μελέτη ή όταν το παιδί είναι σε πολύ μικρή ηλικία προτίμησε να έχεις ένα τραπέζι με καρέκλες

via

για να βάψει ή να παίξει

via

ή ακόμα και μια πολυθρόνα για να του διαβάσεις. 

via

Με αυτό τον τρόπο το παιδί αναγνωρίζει ένα χώρο για να διαλογίζεται, να σκέπτεται και να είναι ήρεμο, και αυτό το βοηθά επίσης να ενισχύσει τον δικό του έλεγχο και να αναγνωρίσει τη συναισθηματική του κατάσταση.

via

Μακροπρόθεσμα, το παιδί θα αναγνωρίσει τη γωνία αυτή ως τον δικό του χώρο,

via

όπου μπορεί να είναι ήρεμο και όταν έρθει η ώρα να κάνει την εργασία του, αυτός ο τόπος θα είναι ο ιδανικός γιατί θα μεταδίδει ήδη την ηρεμία και θα το βοηθά να συγκεντρωθεί.

Χαλαρωτική ατμόσφαιρα με αποθήκευση και οργάνωση.

Το δωμάτιο πρέπει πάντα να είναι σε τάξη (είναι αυτό που όλοι οι γονείς επαναλαμβάνουμε χωρίς διακοπή) ακόμα περισσότερο όταν είναι απαραίτητο να συγκεντρωθεί το παιδί. 

via

Κάνε τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί το παιδί σου συχνά εύκολα προσβάσιμα και ακόμα πιο εύκολα να τα απομακρύνεις με προσιτούς αποθηκευτικούς χώρος, όπως συρτάρια φιλικά προς τα παιδιά και ράφια, που είναι πάντα μια καλή επιλογή!

via

Έτσι θα αποφύγεις όλα εκείνα τα παιχνίδια στη μέση, τα lego, και μην ξεχνάς ότι το παιδί σου δεν θα είναι τόσο παραγωγικό σε ένα χώρο μελέτης που βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε μια 50άρα τηλεόραση!

Επιλέγοντας σωστά χρώματα

 Όταν ο επιλεγμένος χώρος είναι γεμάτος ή πολύ ακατάστατος, το παιδί σου θα είναι λιγότερο πιθανό να επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στο διάβασμα. 

via

Προσπάθησε να διατηρήσεις μια καθαρή, χαλαρωτική διακόσμηση γύρω από το χώρο του γραφείου του παιδιού σου.

via

Οι μινιμαλιστικές πρακτικές είναι κατάλληλες για τη δημιουργία αυτού του τύπου περιβάλλοντος

via

γιατί ένα παιδικό δωμάτιο πρέπει να εκπέμπει έναν ορισμένο αέρα ηρεμίας και αυτό μπορείς να το πετύχεις χρησιμοποιώντας χρώματα που μεταδίδουν ηρεμία.

via

Εδώ θα βρεις ένα μίνι-οδηγό των χρωμάτων που θα κάνουν το παιδί να επικεντρωθεί καλύτερα:

Λευκό χρώμα: μεταδίδει την ηρεμία και δημιουργεί ήσυχους χώρους.

Πράσινο χρώμα:  ηρεμεί το μυαλό και δημιουργεί ασφάλεια, ένα συναίσθημα που ωθεί τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα πιο δύσκολα καθήκοντα χωρίς κανένα πρόβλημα. Προτίμησε το γιατί σε όλες τις αποχρώσεις του δημιουργεί ασφάλεια και εμπιστοσύνη και είναι ένα χρώμα που βοηθά στη συγκέντρωση.

Ροζ και λιλά χρώμα : διεγείρουν την επικοινωνία και μειώνουν την ανυπομονησία.

Μπλε χρώμα: χρησιμοποίησε το για να ενισχύσεις το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Διακόσμηση με ράφια & χώρο αποθήκευσης

Είτε έχεις ένα γραφείο με ενσωματωμένα ράφια στο δωμάτιο του παιδιού σου, είτε έχεις δημιουργήσει επιπλέον ράφια,

via

το παιδί σου με αυτό τον τρόπο θα έχει αρκετό χώρο για την εύκολη πρόσβαση βιβλίων αλλά και όλων εκείνων των αντικειμένων που χρειάζεται για τη μελέτη χωρίς να χάνει τη συγκέντρωσή του.

via

Και μην ξεχνάς ότι όσο πιο εύκολο είναι για τα μικρά παιδιά να φτάσουν στα βιβλία, τόσο πιο συχνά θα το θέλουν!

Εξατομίκευση και προσβασιμότητα 

Ενθάρρυνε τα παιδιά σου να προσθέτουν πινελιές στο χώρο του γραφείου τους που πραγματικά δείχνουν τις μοναδικές προσωπικότητές τους. Μπορεί να θέλουν να έχουν μια διασκεδαστική τυπωμένη αφίσα όπως αυτή που παρουσιάζεται εδώ,

via

ή μερικά έντονα διακοσμημένα ή τυπωμένα αξεσουάρ.

via

Ένας πολύχρωμος πίνακας ανακοινώσεων, μία ταπετσαρία

via

ή ένας μαυροπίνακας μπορούν να προσθέσουν χρώμα αλλά και λειτουργικότητα! Στοιχεία όπως αυτά θα βοηθήσουν το παιδί να παραμείνει οργανωμένο, να παρακολουθήσει τις ληξιπρόθεσμες ημερομηνίες και τις εργασίες του και επίσης να ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα του.

via

Επίσης, προσθέτοντας πολύχρωμα δοχεία αποθήκευσης, κιβώτια, ή καλάθια αποθήκευσης  είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να κρατήσεις τα σχολικά είδη των παιδιών σου οργανωμένα, αλλά και αισθητικά ευχάριστα.

Φυσικό φως

Το φυσικό φως είναι τέλειο για την ανάγνωση και τη μελέτη, οπουδήποτε είναι δυνατόν, τοποθέτησε το γραφείο δίπλα στο παράθυρο.

 via

Το φυσικό φως δεν φροντίζει μόνο τα μάτια των παιδιών αλλά παράγει επίσης μεγαλύτερη παραγωγή ενδορφινών, που είναι γνωστές ως οι ορμόνες της χαράς .

  via

Και αν το φυσικό φως είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν είναι αναπόφευκτο να μελετά κανείς τη νύχτα, το καλό φως είναι ζωτικής σημασίας. 

via

Προτίμησε ένα ευλύγιστο πορτατίφ με το φως του να πέφτει διάχυτα σε όλη την επιφάνεια εργασίας για να μη δημιουργούνται σκιές εκεί που γράφει ή διαβάζει το παιδί. 

via

Τέλος προτείνω να προσθέσεις διασκέδαση και να μην φοβάσαι να χρησιμοποιήσεις τολμηρά χρώματα και φωτεινά μοτίβα που θα κάνουν τα παιδιά να αγαπούν να βρίσκονται στη γωνιά μελέτης τους. Θυμήσου ότι αυτό θα προσδιορίσει την γωνιά ως δικό τους χώρο, όπου μπορούν να παραμένουν ήρεμα αλλά και συγκεντρωμένα.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *