Το λεξικό του στυλ

Το λεξικό του στυλ

Το σπίτι μας, ο προσωπικός μας χώρος, αντανακλά την προσωπικότητα μας.
Είναι για όλους σημαντικό να είναι ευχάριστος, λειτουργικός και να μπορεί να ανανεώνεται δίνοντάς μας έτσι ένα τόνο αισιοδοξίας.Αν ρίξουμε μια ματιά σε περιοδικά διακόσμησης σπιτιού,θα διαπιστώσουμε πως εκτός από τις χρηστικές συμβουλές που μας δίνουν,μιλούν για κατηγορίες στυλ οι οποίες δεν είναι γνωστές ή σαφείς σε όλους μας μόνο με το όνομα τους.Σίγουρα το να ξεχωρίσετε τις τάσεις δεν είναι πολύ εύκολο,όπως είναι και επίσης σίγουρο ότι κανείς δεν έκατσε να μετρήσει πόσα στυλ διακόσμησης υπάρχουν…Εδώ θα βρείτε τα βασικότερα έτσι ώστε να μπορείτε εύκολα να επιλέξετε αυτό που σας εκφράζει περισσότερο ή απλά να πάρετε ιδέες για να το δημιουργήσετε!

Minimalism:Είναι συνώνυμο της απλότητας και της λιτότητας.Αποχαιρετήστε τις υπερβολές και τους περίτεχνους συνδυασμούς στον χώρο σας.Το λευκό είναι το απόλυτο χρώμα για τη μινιμαλιστική εσωτερική διακόσμηση και θα πρέπει να αποτελεί τη βάση σε οποιοδήποτε άλλο χρώμα επιλέξετε. Τα έπιπλα τα χαρακτηρίζει η απλότητα και οι μοντέρνες καθαρές γραμμές.Αυτό το στυλ παραπέμπει σε ανατολικές κουλτούρες όπως η Ιαπωνική(Japanese Style), όπου εκεί έχεις στο σπίτι μόνο τα έπιπλα που σου χρειάζονται.Όταν αναφερόμαστε σε αυτό το στυλ καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας την φράση “ουκ εν τω πολλώ το ευ”, δηλαδή το λιγότερο είναι περισσότερο,και πως το καλό το βρίσκεις όχι στην ποσότητα και στο “μεγαλείο”, αλλά στα μικρά, καθημερινά, απλά, κοντά και χρήσιμα πράγματα…. Προσπαθήστε λοιπόν να καταργήσετε οτιδήποτε περιττό στο χώρο σας, ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση της ολότητας μέσα από ακραία απλότητα.

Minimalism

Scandinavian: αυτό το στυλ διακόσμησης προέρχεται από τις σκανδιναβικές χώρες και μπήκε στην καθημερινότητα του ‘Ελληνα, μέσω κάποιων μεγάλων καταστημάτων όπως τα IKEA και BoConcept.Αποτελεί μία από τις πιο δυνατές deco τάσεις των τελευταίων ετών.Ο Hugo Alvar Henrik Aalto, αποκαλούμενος μερικές φορές ως «πατέρας του μοντερνισμού», θεωρήθηκε ως ο πρώτος και ο πιο επιδραστικός αρχιτέκτονας του σκανδιναβικού μοντερνισμού.Τα κύρια χαρακτηριστικά του σκανδιναβικού στυλ διακόσμησης είναι η απλότητα και η καθαρότητα. Το λευκό χρώμα είναι αυτό που κυριαρχεί στο χώρο.Τα έπιπλα είναι απλά και λειτουργικά, χωρίς στυλιστικές υπερβολές η διακόσμηση λιτή και τα χρώματα γήινα.Τα κύρια υλικά είναι το ξύλο σε ανοιχτές αποχρώσεις για επένδυση δαπέδου,τοίχων και επίπλων,ενώ σε αξεσουάρ και είδη φωτισμού είναι το μέταλλο και το πλαστικό.Η έννοια του «ανοιχτού χώρου» είναι το Α και το Ω στη σκανδιναβική διακόσμηση.

 scandinavian

Industrial ή βιομηχανικό στυλ:αυτό το στυλ διακόσμησης δίνει ένα ιδιαίτερο ύφος στο χώρο.Ξεκίνησε ως τάση στη διακόσμηση των loft που στεγάζονταν σε παλιές βιοτεχνίες.Τα βασικά χαρακτηριστικά της industrial διακόσμησης είναι τα ξύλινα πατώματα,οι τοίχοι από τούβλα,η χρήση μεταλλικών σωλήνων, τα φωτιστικά από σωλήνες ή από μέταλλο .Οι λιτές γραμμές στο χώρο με εμφανείς εγκαταστάσεις,δημιουργούν ένα εκλεπτυσμένο design.

industrial

    Μetropolitan:αυτό το στυλ ξεκίνησε από το 1950 και μετά ,τότε που άρχισαν να σχηματίζονται οι ουρανοξύστες , τα αστικά διαμερίσματα σε μεγάλες πόλεις.Πρόκειται για ένα λιτό, καθαρό τετραγωνισμένο στυλ, με στοιχεία που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής στο κέντρο κάθε πόλης.

metropolitan

Mediterranean Revival: 

 το στυλ της Μεσογειακής αναγέννησης ξεκίνησε τη δεκαετία του 1920-30 μαζί με την Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική.Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην Καλιφόρνια και στη Φλόριντα.Το στυλ της Μεσογειακής Αναγέννησης θυμίζει τις βίλες της νότιας Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.Τα διακοσμητικά στοιχεία των μεσογειακών σπιτιών είναι περίτεχνα. Τοξωτά παράθυρα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, πολλά από τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους με διακοσμητικές στήλες. Στήλες εμφανίζονται επίσης στο κάτω μέρος στις εισόδους και στις βεράντες. Στη διακόσμηση εκφράζεται με τα χρώματα της Μεσογείου ανάλογα με την περιοχή φυσικά ,και περιλαμβάνουν ζεστό τερακότα,μωβ στο χρώμα της λεβάντας,και κίτρινο.Μωσαϊκά σχέδια πλακιδίων ενσαρκώνουν την ομορφιά του εσωτερικού ενός σπιτιού,τα έπιπλα είναι λιτά, κυριαρχούν φιλιγκράν φωτιστικά και φορτωμένα μοτίβα στα υφάσματα.

mediterranean+ revival

Βoho:αυτό το στυλ διακόσμησης δεν σε αναγκάζει να ακολουθήσεις κανόνες.Γωνίες γεμάτες χρώμα, φολκλόρ,με ποικίλες λεπτομέρειες κυρίως από λουλούδια, το boho στυλ έχει επιρροές από το ινδιάνικο και χίπι στυλ.Χαλιά με σχήματα, όπως ρόμβους, τρίγωνα, χοντρές ρίγες, λουλούδια ,καλλιτεχνικά έργα με έντονα χρώματα,φανάρια φωτιστικά με μεταλλικές λεπτομέρειες ,μαξιλάρια που είναι κεντημένα στο χέρι με έντονες αποχρώσεις , vintage έπιπλα, καλλιτεχνική ατμόσφαιρα και κάτι που να θυμίζει Μαρόκο, είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να εντάξετε στο χώρο σας, για να έχει το σπίτι σας boho χαρακτήρα.

boho ή bohemian

Steampunk:το Βικτωριανό στυλ διακόσμησης αναβίωσε την δεκαετία του 1980,και έγινε γνωστό με τον όρο steampunk.Αυτό το στυλ διακόσμησης αφορά ένα σκηνικό όπου η ατμομηχανή εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως,και ενσωματώνει στοιχεία επιστημονικής ή μη φαντασίας. Το ύφος είναι συνδυασμός φουτουριστικών μορφών με Βικτωριανό ύφος, με σκοτεινά χρώματα και σχέδια που δίνουν μια goth χροιά.
Γρανάζια, φανταστικές μηχανές, βιομηχανικό στυλ, τρελές εφευρέσεις, ρολόγια, αυτοματισμοί, επιστημονική φαντασία,χειροποίητα έπιπλα και αντικείμενα,δημιουργική φαντασία και ιδού το απόλυτο στυλ. 

steampunk

Eclectic chic:αυτό το στυλ διακόσμησης συγκεντρώνει διάφορα αντικείμενα και έπιπλα, από διαφορετικές εποχές, μόδες, στυλ. Ένας καλός ορισμός του eclectic chic  είναι μια προσεκτική συλλογή από ενδιαφέροντα στοιχεία που δένουν όλα μαζί.Πολλά αντικείμενα, ιδιαίτερες αναμείξεις χρωμάτων,ενώ τα έπιπλα και τα διακοσμητικά αντικείμενα επινοούνται για να ταιριάξουν με συνοχή σε ένα νέο και φρέσκο χώρο.

eclectic

Neo romantic:αυτό το στυλ διακόσμησης έκανε την εμφάνιση του κοντά στο 1800 και βασιζόταν στην ελευθερία έκφρασης του καλλιτέχνη, ενάντια στη βιομηχανική επανάσταση.Μετά το αυστηρό design και τον ψυχρό μινιμαλισμό, η διάθεση αλλάζει με το νέο, ρομαντικό στυλ.Με παστέλ τόνους και νοσταλγικό ύφος, δημιουργεί ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα.Βασίζεται σε κλασικές γραμμές επίπλων και αντικειμένων,ενώ το ρομαντικό στοιχείο τονίζετε περισσότερο με floral μοτίβα και παστέλ χρώματα.Το κλειδί για το μοντέρνο, ρομαντικό στυλ βρίσκεται στα αξεσουάρ, και το αγαπημένο χρώμα του ρομαντικού ύφους είναι το ροζ.

neo

Neo classical:  πρόκειται για την χρήση κλασικών αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών στοιχείων σε μια μοντέρνα εκδοχή.Απόλυτα συμμετρικό και απλό με έντονα στοιχεία σε κλασικές γραμμές, καμπύλες και έμφαση στο ξύλο.Παστέλ χρώματα κυρίως σε μπεζ χρυσές αποχρώσεις και φυσικά  μπρούντζος.Εντυπωσιακές σκάλες με τεράστιες αναλογίες και σκαλοπάτια σκαλιστά από κατεργασμένο μάρμαρο διακοσμούν εξωτερικά ή εσωτερικά τον χώρο. Πολυτελή έπιπλα, βαριά υφάσματα, πολυέλαιοι, καθρέφτες, πίνακες ζωγραφικής, κρύσταλλα, πορσελάνες, συμπληρώνουν αυτό το στυλ .Η δημιουργία μιας νεοκλασικής ατμόσφαιρας αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για μια πολυτελή διαβίωση.

neoclassic

Art Nouveau: 

Με τον όρο Art Nouveau που σημαίνει Νέα Τέχνη αναφερόμαστε στο διεθνές καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.Το Art Nouveau ξεκίνησε από το Παρίσι και απλώθηκε στην Ευρώπη και την Αμερική από το 1880 έως το 1910.Ο πιο γνωστός εκπρόσωπος του κινήματος αυτού ήταν ο γλύπτης Ροντέν ενώ στην αρχιτεκτονική ιδιαίτερη θέση κατέχει ο Ισπανός αρχιτέκτονας Antonio Gaudi, που εργαζόμενος και απομονωμένος στην Βαρκελώνη, πλούτισε τον νέο ρυθμό με πρωτότυπη έκφραση δίνοντας μεγάλη ένταση στην κατασκευή και στην αντίληψη του χώρου.Το Art Nouveau καθιερώθηκε σαν το πρώτο στυλ διακόσμησης του 20ου αιώνα. Στη διακόσμηση δανείστηκε αρκετά στοιχεία από την τέχνη της Βικτωριανής εποχής, ενώ πρόσθεσε σύγχρονες τάσεις στα αφηρημένα στοιχεία του μπαρόκ.Τα χρώματα του στυλ είναι κομψά και λεπτά.Οι ταπετσαρίες απεικονίζουν πολλά από τα στυλιζαρισμένα φυτικά σύμβολα, ιδιαίτερα λουλούδια και πουλιά.  Στα υφάσματα απεικονίζεται επίσης ένα μεγάλο μέρος των ίδιων σχεδίων.Τα περισσότερα Art Nouveau έπιπλα είναι επηρεασμένα από τον σχεδιαστή Charles Rennie Mackintosh. Ήταν διάσημος για τις καρέκλες του με την εξαιρετικά υψηλή πλάτη και τη μαύρη λάκα. Ανθηρά γεωμετρικά μοτίβα υπερισχύουν και στα φωτιστικά όπως η λάμπα Tiffany, με το σχήμα ομπρέλας με το τολμηρά χρωματισμένο γυαλί favrile μέσα σε πλαίσιο χαλκού και μετάλλου ,που ήταν ένα σύμβολο της περιόδου art nouveau, πολύ ακριβό, και σήμερα υπάρχουν πολλές απομιμήσεις σε πολλά καταστήματα.

 

art nouveau

Neo baroque:  Με τον όρο Μπαρόκ αναφερόμαστε στην ιστορική περίοδο 1600-1750 που ακολούθησε την Αναγέννηση .Το ύφος του Μπαρόκ αποτέλεσε ένα νέο τρόπο έκφρασης που γεννήθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας, και εξαπλώθηκε σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χαρακτηρίστηκε από ένα έντονο δραματικό και συναισθηματικό στοιχείο.Για το στυλ αυτό χρησιμοποιούμε μεγάλα φωτιστικά στοιχεία(πολυέλαιοι) συνήθως φτιαγμένα από κρύσταλλο και μέταλλο τα οποία προσδίδουν έναν τόνο χλιδής και ένα δραματικό φωτισμό. Τα έπιπλα είναι σε κλασικές γραμμές με έντονα σκαλίσματα, με κυρίαρχο στοιχείο της φόρμας τους την καμπύλη. Συνήθως είναι βαμμένα σε ανοιχτές αποχρώσεις με την τεχνική της πατίνας ή σκουρότερα λουστραρισμένα στα οποία κυριαρχεί η τεχνική της ένθεσης στο ξύλο που ονομάζουμε μαρκετερί (marqueterie). Έντονες γύψινες διακοσμήσεις στα ταβάνια και στους τοίχους που συνήθως βάφονται σε χρυσαφένιες αποχρώσεις ,πίνακες εντυπωσιακοί, ταπισερί, τεχνικές stucco και πολύ πορσελάνη είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του. Φυσικά στις μέρες μας όλη αυτή η υπερβολή και η πομπώδης διάθεση θα φαινόταν ξεπερασμένη. Γι’αυτό και επιλέγουμε στοιχεία Baroque που δίνουν πολυτέλεια και τα συνδυάζουμε με πιο απλά στιλ διακόσμησης για πιο φρέσκο και μοντέρνο αποτέλεσμα. Αυτή η μίξη γεννά το Νέο μοντέρνο Baroque! 

 neo baroque

Country: γεννήθηκε στην Αγγλία στα τέλη του 18ου αιώνα,αναπτύχθηκε κυρίως μέσα στον 19ο, στην περίοδο της Βικτωριανής Εποχής και ήταν το διακοσμητικό ύφος που κυριαρχούσε στα αγροκτήματα των ευγενών.Παράλληλα με το Εγγλέζικο Country αναπτύχθηκε το Γαλλικό, στην περιοχή της Προβηγκίας (style Provincial), το Ιταλικό, στην περιοχή της Τοσκάνης (stile Toscano), το Σουηδικό, το Ισπανικό και τέλος το Αμερικάνικο (shabby chic), που είναι και το νεότερο από όλα.Φυσικό, οικείο, απλό,ζεστό, ανοιχτόχρωμο αγαπά τα χρώματα και τα υλικά της φύσης. Στις μέρες μας το Country είναι από τα πιο διάσημα στιλ διακόσμησης.Δεν περιορίζεται πλέον μόνο στις εξοχικές κατοικίες αλλά έχει εισβάλει δυναμικά και στα διαμερίσματα των πόλεων. Πλέον μιλάμε για Country Chic! Το συγκεκριμένο ύφος εξακολουθεί να δανείζεται στοιχεία του Νεοκλασικισμού, τα οποία έχουν πάνω τους και μια ρομαντική νότα από Rococo.Αποτελεί την βάση γι΄αυτό που αποκαλείται coastal ύφος και αφορά την διακόσμηση σε ναυτικό στυλ αλλά και των αντίστοιχων cottage και cozy στυλ.Έπιπλα απλά και λιτά ανοιχτόχρωμα, κυρίως λευκά, αλλά με ρομαντικό ύφος και δυνατά διακοσμητικά στοιχεία.Στο πάτωμα κυριαρχεί το ξύλο.Τα έργα τέχνης είναι επηρεασμένα από το ρομαντισμό και τη φύση.Πολύχρωμα βαμβακερά και λινά υφάσματα με εμπριμέ,φλοράλ, ρίγες, και καρό μοτίβα “δένουν” τέλεια με τo country ύφος.Ο φωτισμός σε αυτό το στιλ επιβάλλεται να είναι χαλαρός και ζεστός, με επιτραπέζιες λάμπες με καπέλα, μεταλλικούς πολυελαίους και ξύλινα φωτιστικά δαπέδου.Και επειδή φυσικά country χωρίς φύση δεν νοείται, το συγκεκριμένο ύφος ξεκινά από τις αυλές και τους κήπους των σπιτιών, με ξύλινα ή μεταλλικά έπιπλα σε πολύ απλές γραμμές, παλιά ή επεξεργασμένα ,σε λευκό χρώμα ,από φυσικά υλικά όπως ψάθα, καλάμι, πηλό και πέτρα.

country

Shabby Chic: ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία και είναι εμπνευσμένο από την Pop-Victorian εποχή. Το όνομά του επινοήθηκε από το περιοδικό ‘The world of interiors’ τη δεκαετία του 1980 και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τάση στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη δεκαετία του 1990.Αυτό το στυλ βασίζεται στα παλιά, ξύλινα, ανοιχτόχρωμα έπιπλα ή αναπαλαιωμένα ή έπιπλα παλαιωμένης όψης. Πρόκειται για ένα στυλ διακόσμησης, βασισμένο στην τάση DIY (Do It Yourself) που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο της διακόσμησης,και την αξιοποίηση τόσο παλιών επίπλων/αντικειμένων όσο και πολύ οικονομικών επίπλων και τύπων ξύλου (σανίδες, παλέτες κλπ) που με την χρήση μπογιάς και μιας απλής τεχνικής παλαίωσης, μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικά εξαιρετικής αισθητικής κομμάτια.Το shabby chic στυλ όμως δεν περιορίζεται μόνο στα έπιπλα, αλλά επεκτείνεται τόσο σε διακοσμητικά αντικείμενα, όσο και στη διαμόρφωση των υπόλοιπων χώρων του σπιτιού, αλλά και του εξωτερικού χώρου. 

shabby chic

Ethnic:  Με αυτό το στυλ διακόσμησης χαρακτηρίζουμε οποιοδήποτε παραδοσιακό εθνικό στιλ διακόσμησης, με αντικείμενα εμπνευσμένα από την παράδοση και την ιστορία οποιασδήποτε χώρας. Ελληνικό έθνικ θεωρείται το παραδοσιακό νησιώτικο ή το παραδοσιακό χωριάτικο.Για να δημιουργήσετε αυτό το στυλ θα πρέπει πρώτα να διαλέξετε την χώρα ώστε να εντάξετε τις παραδοσιακές αναφορές της, στα έπιπλα και τα διακοσμητικά, στον χώρο σας.Τα βασικότερα ethnic στυλ διακόσμησης που κυριαρχούν στις περισσότερες δυτικές χώρες είναι το Ινδικό στυλ(Indian) που το ξεχωρίζεις από τα έντονα φωτεινά και ζεστά χρώματα,από τα σκαλιστά έπιπλα,και κυρίως από τα εντυπωσιακά υφάσματα και χαλιά, που πολλές φορές χρησιμοποιούνται στους τοίχους σαν έργα τέχνης, και αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό του Ινδικού στιλ.Το διακοσμητικό ύφος που προέρχεται από της χώρες τις Άπω Ανατολής και κυρίως από την Κίνα και την Ιαπωνία είναι το Ασιατικό στυλ (Oriental).Εδώ έχουμε να κάνουμε με τη ροή της ενέργειας μέσα στο χώρο.Τα βασικά χρώματα είναι το λευκό, το μαύρο  το κόκκινο και το φωτεινό κίτρινο, συνδυασμένα με την εκτυφλωτική λάμψη του χρυσού.Το χαρακτηριστικό αυτού του ύφους είναι τα χαμηλά έπιπλα,σε πολύ απλές και λιτές γραμμές από ξύλο ή μπαμπού.Το διακοσμητικό στυλ που προέρχεται από τις χώρες της Βορειοδυτικής Αφρικής είναι το Μαροκινό στυλ (Moroccan). Εδώ κυριαρχούν τα γεωμετρικά σχήματα, τα φλοράλ μοτίβα και το χαρακτηριστικό Δέντρο της Ζωής.Τα δάπεδα και οι τοίχοι επενδύονται από χειροποίητα, ζωγραφιστά, επισμαλτωμένα κεραμικά πλακίδια μικρών διαστάσεων. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι μπλε ,τιρκουάζ, σμαραγδί, κίτρινο, χρυσό, κεραμιδί, φούξια, μωβ, αλλά και το λευκό,ενώ τα έπιπλα είναι λιτά, επηρεασμένα από την Αραβική αρχιτεκτονική.Μεξικάνικο στιλ (Mexican):Έπιπλα μονόχρωμα από ξύλο που βάφονται με έντονα κόκκινα, πορτοκαλί και μπλε χρώματα .Πήλινα διακοσμητικά αντικείμενα,περίεργα διακοσμητικά από ακατέργαστο ξύλο,κεραμικά αγγεία σε ιδιαίτερα έντονους χρωματισμούς ενώ τα χρώματα που συνηθίζονται είναι η τερακότα, η ώχρα, και τα φωτεινά μπλε.Αφρικανικό στιλ (African):Εδώ το βασικό υλικό είναι το ξύλο.Ξύλινα σκούρα πατώματα που δένουν αρμονικά με λιτά και λιγοστά πολυτελή λουστραρισμένα έπιπλα.Στα χρώματα πρωταγωνιστούν τα ουδέτερα κρεμ, μπεζ, λευκό,και καφέ. Μοναδικό κάνουν αυτό το στυλ τα ξύλινα διακοσμητικά, όπως τα επιβλητικά τοτέμ, οι αφρικανικές μάσκες ,και οι καθρέφτες, που στολίζουν εντυπωσιακά κάθε χώρο στο σπίτι αλλά και τους τοίχους του. 

ethnic

Colonial: το στυλ αυτό είναι εμπνευσμένο από τις αποικίες των Ευρωπαίων (κατά βάση Άγγλων Γάλλων και Ισπανών) κατά την περίοδο μεταξύ 17ου -19ου αι. γι΄αυτό και λέγεται αποικιακό.Το στυλ αυτό χαρακτηρίζουν τα φανάρια στις κολώνες, τα σκουρόχρωμα ξύλα, το μπαμπού και το ρατάν για τα έπιπλα,τα αίθρια και η veranda,τα αέρινα υφάσματα,οι ανεμιστήρες οροφής, οι ταπετσαρίες από φυσικά υλικά στους τοίχους,και οι περίτεχνες διακοσμήσεις με έντονα στοιχεία εξωτισμού.

colonial style

Mid century: Ο όρος δημιουργήθηκε από την Cara Greenberg το 1983 ,στον τίτλο του βιβλίου της Mid-Century Modern ,που αναφέρεται στα έπιπλα από το 1950 και μετά.Τα έπιπλα από αυτήν την εποχή τηρούν την αρχή ,το στυλ και την λειτουργικότητα. Χαρακτηρίζονται από απλές, ευθείες γραμμές με λίγη διακόσμηση.Ένας από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες ο Frank Lloyd Wright,ήταν αυτός που έθεσε την ανάπτυξη στην αρχιτεκτονική με πιο οργανικές φόρμες.Μεγάλη επιρροή σε αυτό το στυλ άσκησαν Σκανδιναβοί σχεδιαστές και αρχιτέκτονες από την Βραζιλία,που έφεραν την καθαρή απλότητα και την ενσωμάτωση με την φύση στο χώρο. Αυτό το ύφος έφερε τα μεγάλα ανοίγματα στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες,τον ημιυπαίθριο χώρο και την ανοικτή κουζίνα. Λέγεται και California Modern style,επειδή βασίστηκε στις ανάγκες της μέσης Αμερικάνικης οικογένειας.

mid century

Retro: το στυλ Retro αναφέρεται σε νέα πράγματα που εμφανίζουν χαρακτηριστικά του παρελθόντος. Η λέξη “ρετρό” προέρχεται από το Λατινικό λεξιλόγιο, που σημαίνει «προς τα πίσω, ή σε περασμένες εποχές “. Γι’αυτό το λόγο όταν αναφερόμαστε στο ρετρό στυλ εννοούμε το στυλ που έχει επιρροές από παλαιότερες δεκαετίες.Το ρετρό ύφος στη διακόσμηση αναπτύχθηκε στις δεκαετίες ’40 και ’50 και συνδέθηκε έντονα με την Αμερική και την Pop Art. Νοσταλγία,ρομαντισμός,ζωντανά χρώματα, οι έντονες αντιθέσεις,παστέλ χρώματα και ταπετσαρίες με prints και vintage διακοσμητικά ,είναι κάποια από τα βασικά στοιχεία αυτού του στυλ.

Retro

Vintage: αυτό το στυλ διακόσμησης μπορείτε να το πετύχετε αν εντάξετε στον χώρο σας αντικείμενα, καινούργια ή μεταχειρισμένα, κατασκευασμένα σε παλαιότερες εποχές.Συνδέεται και με τον όρο thrifted που σημαίνει “φθαρμένο”. Το Vintage στυλ αποπνέει ιδιαίτερη θηλυκότητα και ρομαντισμό.Εκλεκτής ποιότητας όμορφα αξεσουάρ, αντικείμενα και υφάσματα,που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο ,αντίκες, συλλογές αγαπημένων αντικειμένων,κάδρα,υφάσματα φλοράλ,ρολόγια, είναι κάποια από τα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να ενσωματώσετε το στυλ αυτό στο χώρο που θέλετε.

vintage

De stijl: αυτό το στυλ διακόσμησης γνωστό και ως “Νεοπλαστικισμός” ή “το στυλ” δηλ. το ύφος,είναι το καλλιτεχνικό ρεύμα που εμφανίστηκε περίπου την περίοδο 1917-1920 στην Ολλανδία.Βασικό χαρακτηριστικό του νεοπλαστικισμού είναι η αφαίρεση, σε βαθμό που χρησιμοποιούνται θεμελιώδεις φόρμες και σχήματα, κάθετες και οριζόντες γραμμές ταυτόχρονα με τη χρήση σχεδόν αποκλειστικά βασικών χρωμάτων (κόκκινο, μπλε, κίτρινο, λευκό και μαύρο).Επηρεάστηκε σημαντικά από τη νεοπλατωνική φιλοσοφία του μαθηματικού M. H. J. Schoenmaekers, ο οποίος μάλιστα επινόησε και τον όρο νεοπλαστικισμός. Το 1920 ο Πιέ Μοντριάν, ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος, δημοσίευσε το μανιφέστο της ομάδας υπό τον τίτλο Νεο-πλαστικισμός. Ήδη όμως από το 1917 και εως το 1928, ο ζωγράφος Theo van Doesburg εξέδιδε το περιοδικό τέχνης de Stijl διαδίδωντας τη φιλοσοφία και τις τεχνικές των νεοπλαστικιστών.Το καλλιτεχνικό ρεύμα του νεοπλαστικισμού θεωρείται πως επηρέασε σημαντικά το αρχιτεκτονικό σχέδιο, το βιομηχανικό σχεδιασμό καθώς και το ύφος του μεταγενέστερου κινήματος Μπαουχάους. Συχνά, ανάμεσα στους καλλιτέχνες που υπηρέτησαν το κίνημα του νεοπλαστικισμού, αναφέρονται και οι αρχιτέκτονες J. J. P. Oud και Gerrit Rietveld. Το κίνημα του νεοπλαστικισμού θεωρείται πως έπαψε να υφίσταται περίπου το 1931. 

De Stijl

Bauhaus: Είναι το ύφος της Γερμανικής καλλιτεχνικής και αρχιτεκονικής σχολής που ιδρύθηκε από τον Βάλτερ Γκρόπιους και αναπτύχθηκε την περίοδο 1919-1933.Διατήρησε τρεις έδρες στη Γερμανία με διευθυντές τους πασίγνωστους αρχιτέκτονες Walter Gropius, Hannes Meyer και φυσικά Mies Van de Rohe.Έκλεισε με την επέλαση του Ναζισμού.Βασικά χαρακτηριστικά του Μπαουχάους ήταν η απλότητα, η λειτουργικότητα και η χρηστικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση σε γεωμετρικές φόρμες και στο χρώμα. Η σχολή Μπαουχάους απέρριπτε κάθε περιττό διακοσμητικό στοιχείο, θεωρώντας πως η ίδια η πρώτη ύλη περιέχει ένα είδος φυσικής και εγγενούς διακοσμητικής ικανότητας. Στόχος της σχολής Μπαουχάους ήταν η αναβάθμιση των προϊόντων μαζικής παραγωγής, όπως τα έπιπλα, αλλά και ολόκληρης της έννοιας της κατοικίας, αν και τάχθηκε αντίθετη στην τάση πλήρους εμπορευματοποίησης, κρατώντας τους καθηγητές που δίδασκαν έξω από τα στενά πλαίσια της παραγωγής, προτρέποντάς τους να θεωρούν το έργο τους έκφραση δημιουργικότητας και τέχνης. Ένας από τους πιο γνωστούς – χαρακτηριστικούς ζωγράφους της σχολής bauhaus ήταν ο Piet Mondrian. Στοιχεία του bauhaus, θυμίζουν το art deco. Σημαντικοί υπήρξαν οι Wassily Kandinsky και Paul Klee. Δύο χαρακτηριστικά  έπιπλα της σχολής αυτής είναι η Wassily chair του Marcel Breuer και η Cantilever chair του Σουηδού Mart Stam δηλαδή η καρέκλα τύπου “S”.Το στυλ αυτό έμεινε γνωστό και ως International style ,το εμπνεύστηκαν οι λεγόμενοι μοντερνιστές τότε, και επινοήθηκε η φράση «η μορφή ακολουθεί πάντα τη λειτουργία” από τον αρχιτέκτονα  Louis Sullivan.

bauhaus

Art deco: Το κίνημα “Art Deco” ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα και φτάνει στο απόγειο της από το 1925 έως το 1940, μια περίοδο γεμάτη πολέμους και γενικές αλλαγές. Η ονομασία της προήλθε από τη Διεθνή Έκθεση “Arts Décoratifs et Industriels Modernes – Τέχνη της διακόσμησης και μοντέρνας βιομηχανίας”, ωστόσο καθιερώθηκε ως όρος το 1968, μέσα από το βιβλίο “Art Deco of the 20s and 30s” του Άγγλου ιστορικού τέχνης Bevis Hillier. Μέχρι τότε, χαρακτηριζόταν απλά ως μοντερνιστικό ή μοντέρνο στυλ, ή η εκλεκτική εκδοχή ενός νέου, λαμπερού, λειτουργικού και στυλάτου μοντερνισμού. Οι βασικές τάσεις στις οποίες όντως στηρίχτηκε ήταν ο Κυβισμός και ο ιταλικός Φουτουρισμός και ο ρωσικός Κονστρουκτιβισμός, καθώς και στις λεγόμενες “αρχέγονες” τέχνες των Αφρικανών, των αρχαίων Αιγυπτίων και των Αζτέκων. Ορισμένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά αρχιτεκτονικά δείγματα Art Deco της εποχής βρίσκονται στις ΗΠΑ και είναι ο ουρανοξύστης της Chrysler, με τους 77 ορόφους του, τον οποίο κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας William Van Allen και το κτίριο Empire State Building σχεδιασμένο από τον William Lamb.Μετέπειτα, η Art Deco βρήκε εφαρμογή σε ποικίλες κατασκευές όπως σιδηροδρομικούς σταθμούς, δημόσια κτίρια, στάδια, ακόμη και κινηματογράφους. Από τα πιο σύγχρονα δείγματα ξεχωρίζουν το στάδιο της Arsenal, στο Λονδίνο, η πρυτανεία του πανεπιστήμιου της Βαλένθια, το κτίριο του Bacardi στην Αβάνα κ.α.Στη διακόσμηση των χώρων κυριαρχούν απλές γραμμές και γεωμετρικές μορφές .Πολυθρόνες με ψηλές πλάτες, καρέκλες με γωνιώδη μπράτσα και καμπυλωτά πόδια, συνιστούν τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα επίπλων της τεχνοτροπίας αυτής.Επιπρόσθετο χαρακτηριστικό τους είναι η λειτουργικότητα, χάρη στην οποία αποκτούν περισσότερους από ένα ρόλους.Στα υφάσματα, αφθονούν τα σχέδια εμπνευ- σμένα από την φύση ,ενώ σε ταπετσαρίες και χαλιά παρουσιάζονται συχνά φυτά όπως φοίνικες ή ηλιοτρόπια. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως στη διακόσμηση επικρατούν τα χρυσελεφάντινα και τα φιλντισένια αντικείμενα.

art deco

Greek Key:  Το αρχαιότερο ελληνικό σύμβολο ο Μαίανδρος αποτελεί σύμβολο Νίκης και Ενότητας, σύμβολο του Άπειρου και της Αιώνιας Ζωής, αλλά και της αέναης πορείας μας μέσα στον κόσμο. Εμπνευσμένος, κατά την άποψη κάποιων ακαδημαϊκών, από τις πολυάριθμες στροφές του ποταμού Μαιάνδρου, ο οποίος έχει συνολικό μήκος πάνω από 500 χιλιόμετρα, θα αποτελέσει ένα από τα ιστορικότερα σύμβολα του Ελληνικού Κόσμου και θα ονομαστεί και Ελληνικό Κλειδί, καθώς δηλώνει την ελληνική καταγωγή όλων των πραγμάτων που τον φέρουν πάνω τους! Με το όρο μαίανδρος ή ελληνική κλείδα εννοείται στην αρχιτεκτονική και την αρχαιολογία η ταινιωτή διακόσμηση -σύνθεση ευθειών- που ενώνονται μεταξύ τους σε ορθές γωνίες ή τέμνονται διαγώνια. Το μαιανδρικό μοτίβο, σε διάφορες παραλλαγές του, χρησιμοποιείτο συχνά κατά την αρχαιότητα για τη διακόσμηση της ζωφόρου των ναών. Παραλλαγή του είναι ο μαίανδρος που χρησιμοποιεί σπειροειδή επαναλαμβανόμενα μοτίβα (5) και η βιτρούβια έλιξ (γλωσσίδα), ένα επαναλαμβανόμενο καμπυλόγραμμο κυματοειδές μοτίβο.Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν αυτό το μοτίβο κυρίως στην αρχιτεκτονική, την κεραμική και τη γλυπτική.Στη διακόσμηση το βλέπουμε σε εξωτερικούς χώρους σε πλακάκια πισίνας,σε θάμνους σε κήπους,και φυσικά στους εσωτερικούς χώρους το συναντάμε σε έπιπλα,καθρέφτες,υφάσματα,χαλιά,κουρτίνες,μαξιλάρια και φωτιστικά.

greek key

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *